0341 - 354182 Engels
Werkplaats equipment
mét sterke aftersales

Plug and Play

Nu een tijdelijke airco deal van 1 juni t/m 31 augustus 2024. Het gaat om de Bosch ACS 653 of de Bosch ACS 663 airco machine

Plug and Play

Nu een tijdelijke airco deal van 1 juni t/m 31 augustus 2024. Het gaat om de Bosch ACS 653 of de Bosch ACS 663 airco machine
Home>Nieuws & dossiers>Afstellen koplampen

Afstellen koplampen

Koplamp

Koplamptesters en vlakke vloer

De RDW en het ministerie van IenW signaleerden dat het aantal klachten over verblindende autoverlichting aan het groeien is. Aan onze sectie is gevraagd om mee te helpen aan een oplossing.
Zij hebben deze vraag meegenomen naar de EGEA-ledenvergadering en inmiddels is een EGEA-werkgroep aan de slag met het ontwikkelen van een juiste kalibratie-/testmethode voor met name de nieuwste generatie verlichting.

De RDW heeft onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat het conventionele lichtbeeld (2 rechte lijnen) aan verandering onderhevig is; moderne verlichting wordt steeds intenser. De RDW heeft bekeken welke maatregelen de klachten kunnen verminderen. Dit is aanleiding om nieuwe regels te stellen voor koplamptesters en het lichtbeeld. Het correct afstellen van koplampen kan op korte termijn al winst opleveren.

Voor wat betreft de koplamptesters zijn de wijzigingen / eisen per 1 januari 2021:
  • Naast analoge koplamptestapparaten zijn nu ook digitale testers toegestaan.
  • Het analoge apparaat moet een verstelbaar projectievlak hebben waar het gehele lichtbeeld op geprojecteerd wordt.
  • De daling van het dim-/mistlicht moet afleesbaar zijn met een nauwkeurigheid van 0,1 % of 1 mm / 1 m.
  • De verstelbaarheid van het testapparaat moet voldoende zijn. Het moet mogelijk zijn om lampen die zich op 30 cm boven het vloeroppervlak bevinden te controleren. Het testapparaat moet u daarna in verticale richting 90 cm kunnen verstellen.
Naaste de bovenstaande vereisten zal de koplamptester in een deugdelijke staat moeten zijn. Dit houdt in dat:
  • De voet, de zuil, het vizier, de verstelinrichtingen en de optiekkast (waaronder de lens en het projectievlak) mogen niet dusdanig zijn beschadigd dat dit de werking van het apparaat beïnvloedt.
  • De verstelinrichtingen dienen spelingvrij te zijn en te werken zoals oorspronkelijk bedoeld is.
  • Als de koplamptester op rails is gemaakt, de rails aanwezig moet zijn en niet zodanig beschadigd is dat dit de werking van het apparaat beïnvloedt
  • De optiekkast waterpas gemonteerd is ten opzichte van de voet of dat de optiekkast waterpas te stellen is ten opzichte van de voet.
De analoge koplamptester (mits voldaan aan bovenstaande eisen) voldoet dus nog steeds aan de APK regelgeving. Ook voor de nieuwste generatie (intelligente) LED en Matrix koplampen mogen met de analoge tester gecontroleerd worden.

Gemarkeerde en vlakke controleplaats:

Uiteraard zal ook de vloer waarop het voertuig staat aan bepaalde eisen moeten voldoen, immers de vlakheid van de vloer is van grote invloed op de controle. Iedere keuringsinstantie zal een gemarkeerde vlakke controleplaats moeten hebben. Streefdatum hiervoor is 1 januari 2022.
 

Het koplamptestapparaat

Het koplamptestapparaat

Een artikel in de APK keurmeester over de nieuwe eisen die gesteld gaan worden aan het koplamptestapparaat
30 september 2019 Lees verder

APK afstellen koplampen

APK afstellen koplampen

Voor het afstelling LED- en Xenondimlichten is er een tijdelijke toelichting in de online APK regelgeving opgenomen.
01 augustus 2019 Lees verder

Andere dossiers

APK fijnstofmeting

De APK-fijnstofmeting: wees voorbereid!

Ontwerp: Inzpire Design & Communicatie|Ontwikkeling: Exitus ICT